De ce sunt superiori cozonacilor din comert
Acest tip de cozonacii făcuţi doar cu maia acră sunt superiori celor industriali, din mai multe motive:
* cozonacii sunt uşor digerabili şi nu cad greu la stomac datorită maialei, care „predigeră” aluatul;
* au un gust interesant, ca de bragă, şi o aromă vie, neaşteptată, dulce-acrişoară;
* sunt mai consistenţi şi mai denşi decât cozonacii cu drojdie, astfel încât senzaţia de saţietate se instalează mult mai repede, împiedicând un consum exagerat;
* au calităţi nutriţionale deosebite graţie maialei, care acţionează ca un probiotic la nivelul sistemului digestiv, încurajând absorbţia vitaminelor şi a mineralelor;
* nu produc probleme consumatorilor cu alergii şi intoleranţe alimentare: drojdia fiind absentă, nu există riscul alergiei;
* dospirea făcându-se cu maia, cozonacii sunt bine toleraţi şi de persoanele sensibile la gluten;
* au un indice glicemic mai scăzut decât cozonacii industriali, fiind mai potriviţi pentru persoanele implicate într-o cură de slăbire sau o dietă specială;
* nu conţin nici un fel de adaosuri şi arome artificiale.
De ce un astfel de cozonac de casă este o alternativă mai sănătoasă
Dacă îţi faci curaj să citeşti eticheta cozonacilor industriali, din comerţ, vei găsi o parte din răspuns. Specialiştii spun că, uneori, chiar şi în cantităţi mici, cozonacul din comerţ face rău din cauza multitudinii de ingrediente industriale, adăugate reţetei tradiţionale din raţiuni economice sau estetice. Printre aceste ingrediente se numără: spărtură de soia, şrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuş de ou, fibre de cartofi, zer praf, oţet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiţă, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griş de grâu, pudră de zer, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare, agenţi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori.
Cozonacul făcut în casă NU conţine niciunul din aceste ingrediente industriale şi respectă reţeta tradiţională a cozonacului. Fiecare bucată are umplutura curată, aluatul este la fel de curat fără adaosuri de sinteză sau arome concentrate, ceea ce îl face uşor digerabil. Tocmai de aceea, specialiştii le sfătuiesc pe gospodine să folosească maia în loc de drojdie.
Ce ingrediente nu trebuie să lipsească din reţeta clasică pentru cozonac: Pentru a avea gust de cozonac şi nu de altceva, trebuie să existe cel puţin unt şi ou, pe lângă făină şi zahăr.
Ce ingrediente nu ar trebui să se regăsească în cozonacii de casă: Niciun ingredient de sinteză, afânători, emulgatori, arome sintetice, etc.
Ce defineşte un cozonac sănătos
Definiţia unui cozonac sănătos, în opinia specialistei Corina Munteanu, este unul cu maia (maia acră din faină şi apă) şi zahăr verde (green) în loc de cel obişnuit. Cozonacul se face fără arome adăugate, o făină care nu conţine aditivi, se prepară cu ingrediente simple şi sănătoase.
Specificatii | |
Mod de ambalare | Cozonac de 1,2 Kg |